Från forskning till framtid: Så gör vi Sverige till en verklig startupnation

Sweden Startup Nation på Googles scen i Almedalen

Sverige har ett av världens mest utvecklade innovationsekosystem – men varför är det ändå så lite forskning som blir till nytta i samhället?

Under Almedalsveckan 2025 samlade Sweden Startup Nation en tvärsektoriell panel från akademi, investerarnätverk och startupscenen hos Google för att gå till botten med vad som behövs för att fler forskningsintensiva idéer ska nå marknaden – och växa till världsledande företag.

Från systemtänk till systemförändring

Sverige har alla förutsättningar: ett starkt forskningsklimat, innovativa lärosäten och ett välutvecklat ekosystem. Men när man skrapar på ytan syns strukturella hinder. Som Stina Lantz, VD för SISP - Swedish Incubators & Science Parks, inledde:

“Vi har en massa utmaningar som är gemensamma för den här målgruppen. Trots rubriker om unicorns finns det mycket vi kan göra bättre.”

Enligt siffror som presenterades utgör innovativa startups endast 2,2 % av alla nystartade bolag – men står för över 5 % av nya jobb. Med andra ord: dessa bolag är samhällsbärande. Ändå saknas mycket för att de ska växa i Sverige.

Kapital finns – men inte till rätt bolag

Andreas Grape, grundare av Nordic Angels, var tydlig:

“Kapitalet finns i regionen. Det som saknas är samordning. Vi måste sluta fira när våra startups flyttar till USA för att hitta finansiering.”

Panelen efterfrågade nya modeller där offentligt och privat kapital samspelar mer effektivt – inte minst pensionspengar som i dag ofta återinvesteras i svenska bolag via amerikanska fonder.

Lisa Ericsson, Chef för KTH Innovation och VD för KTH Ventures AB res, fyllde i:

“Vi ser att det finns ett hål i systemet – svenska storbolag måste bli bättre på att vara tidiga kunder till deeptech-startups.”

Talang – ett växande hinder

Sverige är ett av få EU-länder utan startupvisum. Samtidigt gör förändringar i arbetskraftsinvandringen det dyrt och svårt att rekrytera kompetens utanför EU.

“Vi investerar miljoner i att utbilda internationella forskare, och sen skickar vi hem dem. Det är ren brain drain,” konstaterade Ericsson.

John Strandberg, grundare av AI-scaleupbolget Reedz, lyfte en kontrast:

“Det är unikt hur bra Sverige är på systemtänk. Vi är respekterade globalt – men vi får inte bli självbelåtna. Nu börjar vi halka efter.”

Regelverk, incitament och policy som håller tillbaka

En återkommande frustration i panelen var hur regelverk försvårar snarare än möjliggör kommersialisering.

Isabella Melkersson från medtech-startupbolaget Sigrid Therapeutics pekade ut beskattning av personaloptioner som ett konkret hinder:

“I England ses optioner som kapital. I Sverige som lön. Det är helt avgörande om vi vill konkurrera globalt.”

Flera deltagare föreslog även en autonomireform för svenska universitet. Som statliga myndigheter har de svårt att agera snabbfotat i ett kommersiellt innovationslandskap.

“Vi behöver ett system där universiteten kan axla rollen som motorer för kommersialisering,” sa Lisa Ericsson.

Vad behöver Sverige göra – nu?

Flera konkreta policyförslag lyftes:

  • Inför ett startupvisum för att attrahera och behålla internationell talang.

  • Revidera regelverk för personaloptioner – beskattning som kapital, inte lön.

  • Skapa lönestöd för forskare i kommersialiseringsfas (likt tyska modeller).

  • Investera pensionskapital i svenska innovationsfonder.

  • Ge universiteten ökad autonomi och resurser att agera affärsnära.

Och viktigast av allt – enligt panelen: sluta exportera våra framgångar.

“Vi måste bli mer patriotiska. Fira våra egna framgångar. Se till att våra bolag stannar och växer här,” uppmanade Andreas Grape.

Nästa steg: Bygg ett kunskapsnav för framtiden

Sweden Startup Nation som initiativ lanserade sitta nästa steg under seminariet: att man ska bilda en oberoende datakälla och tankesmedja för svenska startups. Den ska samla och sprida kunskap från hela kedjan – från forskningslabb till marknad – och leverera konkreta reformförslag till beslutsfattare.

Stina Lantz avslutade med att sätta tonen:

“Vi vet vad som behöver göras. Nu gäller det att gå från analys till verkstad – tillsammans.”

Nästa
Nästa

Varför Sverige förlorade MARLEQ – insikter från den globala entreprenören Milo Radulovic